Fast Feest Food


Feestgerechten jodendom

Charoset

Met Pesach herdenken joden dat Mozes hen lang geleden bevrijdde uit de slavernij in Egypte. Charoset lijkt op de stenen die de joden moesten bakken om de steden Pitom en Ra’amses mee te bouwen. Het is een mengsel van geraspte appels, noten en rozijnen. Kaneel en zoete wijn gaan er ook in.
Ga naar het recept

Hamanstaschen

Hamanstaschen horen bij het joodse poerimfeest, dat met zijn verkleedpartijen een beetje lijkt op carnaval. Deze koekjes zijn driehoekjes gevuld met pruimen of maanzaad. Ze stellen de oren of de hoed van Haman voor, de slechte Perzische minister die alle joden wilde laten vermoorden. Het joodse meisje Esther en haar oom Mordechai staken daar een stokje voor.

Maror

Met maror worden bittere kruiden bedoeld. Hun smaak drukt uit hoe zwaar het leven van de joden tijdens de slavernij in Egypte was. In Nederland gebruikt men vaak mierikswortel, zo scherp dat de tranen je in de ogen schieten. Maar ook witlofstruikjes of andijvie kunnen de boodschap overbrengen.

Matzes

Matzes zijn platte broden zonder gist. Tijdens hun vlucht uit Egypte hadden de joden namelijk geen tijd om hun brood ’s nachts te laten rijzen. Met Pesach worden drie matzes in servetten gevouwen. Van de middelste wordt een stukje afgebroken dat één van de kinderen verstopt: de Afikoman. In ruil voor een cadeautje komt het weer tevoorschijn.