Fast Feest Food


Feestgerechten christendom

Boterlammetje

Het boterlammetje verwijst naar het Lam Gods. Daarmee wordt Jezus bedoeld, die zichzelf onschuldig opofferde om de mensen het eeuwige leven te geven. De boter werd vroeger speciaal gemaakt van biest: de eerste, vette melk van een koe die net een kalfje heeft gehad.

Paasbrood

Joden eten tijdens Pesach plat, eenvoudig brood. Maar het christelijke paasbrood is rijk gevuld met rozijnen en amandelspijs. Het was immers de eerste traktatie na veertig dagen vasten: sober en weinig eten. Tijd genoeg dus om het brood nog eens te laten rijzen en extra vol te stoppen met allerlei vruchten en noten.
Ga naar het recept

Paasei

Het ei symboliseert nieuw leven en ook het graf waaruit Jezus is opgestaan. Daarnaast zijn eieren heel voedzaam. Toen er nog geen legbatterijen waren, legden kippen pas weer eieren als de dagen in het voorjaar langer werden. Eieren verven deed men door ze te koken in water met rodekool (rood), spinazie (groen) of uien (geel).

Speculaas

Speculaas is een Sinterklaaslekkernij met een lange geschiedenis. Vroeger maakte iedereen zelf speculaaskoeken met een speculaasplank. Hierop stond Sinterklaas of een zogenaamde vrijerspop. Die gaf je aan iemand op wie je verliefd was. Tegenwoordig koop je speculaas gewoon bij de bakker.