Oud en Nieuw (31 december en 1 januari)

Op 31 december nemen we afscheid van het oude jaar en op 1 januari verwelkomen we het nieuwe. Ook toen er in Nederland nog geen vuurwerk was gebeurde dat al met veel kabaal en vlammen! Oliebollen eten we sinds een jaar of vierhonderd. Misschien omdat er vroeger met nieuwjaar vet brood aan de goden geofferd werd. Maar waarschijnlijk ook om je buikje te spekken voor de rest van de winter.

Elkaar een gelukkig nieuwjaar wensen is een eeuwenoude traditie. Van oudsher gebeurde dat per brief en later ook met speciale nieuwjaarskaarten. De laatste jaren kwamen daar sms-jes en e-mail bij. Maar we gaan niet meer zingend langs de deuren voor wat eten of geld, zoals mensen vroeger deden. Ongeveer vijftig jaar geleden moesten kinderen voor hun ouders speciaal nieuwjaarswensjes opzeggen!

De Romeinen vierden hun nieuwjaar op 1 januari met veel eten en drinken. De christelijke kerk was tegen deze festiviteiten en wees Kerstmis aan als begin van het nieuwe jaar. Maar de mensen bleven oud en nieuw luidruchtig vieren. Op den duur gaf de kerk het verzet op en maakte van 1 januari toch weer een feestdag. Omdat in de bijbel stond dat Jezus op de achtste dag na Kerstmis naar joods gebruik werd besneden en zijn naam kreeg, werd dit een officiƫle feestdag.

Chinezen (Chinees Nieuwjaar) vieren bijvoorbeeld nieuwjaar aan het begin van de lente. Joden (Rosj Hasjana) in de herfst, als de oogst binnenkomt. En het islamitische nieuwjaar (Al Hidzjra) valt telkens op een andere dag omdat een jaar in de islamitische kalender niet even lang duurt als ons jaar.