Kerstmis ()

"Op 25 december vieren christenen de geboorte van Jezus. “Kerstmis” komt van “Christ-mis”: de mis (viering) van Jezus Christus. Deze bijzondere “verjaardag” is één van de belangrijkste feesten van het jaar geworden.

Jezus kwam ruim 2000 jaar geleden ter wereld in een armoedige stal in het plaatsje Betlehem. Zijn ouders, Maria en Jozef, waren daar op bevel van keizer Augustus. Die hield een volkstelling. Iedereen moest zich melden in zijn geboorteplaats. Het was zo druk in Betlehem dat de herbergen geen plek meer hadden. Daarom werd Jezus geboren temidden van stro en hooi. De herders waren de eerste die dit nieuws hoorden.

Kerstmis is een feest van het licht. Het is de donkerste tijd van het jaar, dus branden we kaarsen en hangen we lichtjes in de kerstboom. Ook joden en hindoes kennen lichtfeesten: Chanoeka en Divali. Bij christenen is een brandende kaars het symbool voor Jezus. Hij noemde zichzelf namelijk het “licht der wereld”.

Een kerstboom hebben we in Nederland sinds de negentiende eeuw, overgenomen uit Duitsland. Alle bomen laten hun blaadjes vallen als het winter wordt, maar de kerstboom blijft altijd groen. Net als de lampjes verwijzen de glimmende ballen naar de dagen die na Kerstmis weer langer gaan worden.

Bij het kerstfeest horen cadeautjes. In sommige landen brengt het kerstkindje de geschenken, in andere komt de kerstman langs. Die trouwens in zijn rood-witte pak verdacht veel lijkt op onze Sinterklaas! Amerikanen noemen hem niet voor niets Santa Claus. "