Goede Vrijdag (19 april)

Goede Vrijdag is een dag uit de Goede Week (Palmpasen), de week voor Pasen. Op deze dag herdenken christenen de dood van Jezus aan het kruis.

Na zijn Laatste Avondmaal (Witte Donderdag) is Jezus gevangen genomen. De religieuze leiders van Jeruzalem zijn boos op hem omdat hij zichzelf de zoon van God noemt. En omdat Jezus namens God mensen hun fouten vergeeft. Jezus wordt ter dood veroordeeld. Maar voordat het zover is, heeft hij nog een lange, pijnlijke weg te gaan.

Deze tocht werd op allerlei schilderijen afgebeeld. Vaak zijn het een soort stripverhalen. Onderaan zie je Jezus het kruis dragen. Er hangt een blok met spijkers voor zijn voeten waar hij telkens tegenaan loopt. Mensen steken hun tong naar Jezus uit. Veronica veegt zijn gezicht af met een doek, waar een afdruk in blijft staan. Jezus is op weg naar boven, naar de berg Golgotha. Daar hangt hij aan het kruis, samen met twee misdadigers. Een soldaat steekt Jezus in zijn zij om te zien of hij echt dood is.

Op Goede Vrijdag staat de kerkdienst in het teken van dit verhaal. Omdat het zo verdrietig is, blijven het kerkorgel en de kerkklokken meestal stil. In veel kerken en concertzalen zingen volwassenen en kinderen de Matthe├╝spassie. Dit muziekstuk gaat over het lijden Jezus.

Maar waarom heet deze dag dan Goede Vrijdag? Omdat christenen geloven dat Jezus op die dag gestorven is om ieder mens van zijn zonden te verlossen. Het lijden en sterven van Jezus was niet zinloos, maar is van grote betekenis voor iedereen.