Rosj Hasjana ()

“Rosj Hasjana” betekent “hoofd van het jaar” en duurt twee dagen. Anders dan de knallende viering van Oud en Nieuw in Nederland is het joodse nieuwjaar een rustig en serieus feest.Joden gaan na welke dingen ze goed hebben gedaan en welke verkeerd. Ze proberen hun fouten recht te zetten en ruzies bij te leggen. Ook sturen ze elkaar kaarten met de wens: “Moge je worden ingeschreven voor een goed en zoet jaar.”

Volgens het joodse geloof heeft God namelijk een boek waarin de goede en slechte daden van de mensen worden bijgehouden. Tijdens de eerste tien dagen van het jaar staat dit boek open. Slechte daden kunnen worden vergeven en goede daden opgeschreven. Daarna gaat het boek dicht. De tiende dag heet Jom Kippoer oftewel Grote Verzoendag. Dan bepaalt God wie een goed en wie een slecht jaar krijgt.

Op Rosj Hasjana kondigt het nieuwe jaar zich aan door het scherpe geluid van de sjofar. Dat is een blaasinstrument, gemaakt van de hoorn van een ram of een bok. Mensen eten een stukje appel met honing en challoth: twee balletjes zoet deeg met rozijnen die uitbeelden dat het jaar rond en vol is.

Joods Nieuwjaar valt aan het begin van de herfst omdat dan de laatste oogsten van het groeiseizoen zijn binnengehaald. Daarna begint het proces van zaaien en oogsten weer van voren af aan. Een goed moment om een nieuw jaar te laten beginnen.